Astăzi, 20 octombrie 2017, a avut loc prima rundă de negociere la Ministerul Sănătății, între reprezentanții SANITAS și cei guvernamentali, discuție demarată ca urmare a promisiunilor premierului Mihai Tudose. Alături de ministrul Sănătăţii, au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Un prim subiect analizat fost cererea expresă a SANITAS de acordare a tichetelor de masă /a normei de hrană pe tot parcursul anului 2018. În prezent, Legea 153/2017 prevede renunțarea, de la 1 ianuarie 2018, la tichetele de masă și acordarea unei indemnizații de hrană începând cu 1 decembrie 2018. Prevederea va genera, pe parcursul anului viitor, scăderi de venituri pentru mai multe categorii profesionale din sănătate și asistență socială, astfel că federația consideră această măsură ca fiind total inacceptabilă. Partea guvernamentală a promis că va căuta soluții pentru această solicitare.

Un alt subiect analizat astăzi a fost cel al bursei rezidenților, SANITAS primind asigurări că aceasta va fi plătită și în anul 2018, cel puțin în lunile ianuarie și februarie. În ceea ce privește regulamentul de sporuri, s-a discutat o variantă de lucru care prevede ca sporurile să crească de la 1 ianuarie 2018 cu 25%, raportat la valoarea din decembrie 2017, acestea rămânând la nivelul respectiv pe tot parcursul anului 2018.
Iulian Pope, prim-vicepreşedinte Sanitas: ”Astăzi nu s-a decis nimic. Discutăm o posibilitate de creștere a sporurilor cu 25%, raportat la valoarea din decembrie 2017, apoi conservarea lor la acest nivel pentru tot anul 2018. Deocamdată sunt doar variante de lucru. Referitor la intenția guvernului de a crește norma orară de bază a medicilor, solicitarea noastră fermă este să se renunțe la suplimentarea numărului de gărzi obligatorii. Cerem să se păstreze numărul actual de gărzi, iar cele efectuate în plus să se plătească suplimentar, la fel ca și până acum.”

Federația SANITAS este, în continuare, nemulțumită de intenția guvernului de a trece contribuțiile sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului de la 1 ianuarie 2018, ceea ce, conform calculelor federației, va limita creșterile salariale promise pentru sănătate și asistență socială la aproximativ 4%.

Discuțiile vor continua și în zilele următoare. Federația SANITAS speră ca partea guvernamentală să se încadreze în termenul convenit ieri, 19 octombrie 2017, în dialogul cu premierul Mihai Tudose, astfel ca joi, 26 octombrie, Consiliul Național al SANITAS să decidă în cunoștință de cauză acțiunile viitoare ale membrilor de sindicat.

#nucedăm
#împreună_suntem_mai_puternici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *