În ultimele două zile, subiectul privind proiectul Executivului de a scuti medici de plata impozitului pe venit a fost intens discutat. Pe bună dreptate, sistemul medical românesc este grav afectat de plecările masive de personal medical în afara țării. Din păcate, situația actuală nu este una favorabilă evoluției profesionale a unui absolvent de medicină din România, nici din punct de vedere al salarizării, nici din cel al condițiilor materiale în care își desfășoară activitatea.
Noua lege a salarizării, recent adoptată, promite să rezolve într-o proporție rezonabilă problema veniturilor obținute în sistemul public de sănătate, însă acest lucru nu va duce, automat, la o soluționare a crizei sistemului! Pentru că personalul angajat va beneficia, într-adevăr, de mai mulți bani, dar va lucra în aceleași condiții dificile din spitale, se va confrunta cu aceeași lipsă de echipamente și consumabile, va fi la fel de puțin apărat în fața agresiunilor unor pacienți sau aparținători…
În acest context, inițiativa guvernamentală de a scuti medicii de plata impozitului pe venit, alături de persoanele cu handicap grav sau accentuat, de angajații din IT care crează programe pentru calculator și de cei care lucrează în echipele proiectelor de cercetare-dezvoltare și inovare, nu este o decizie fericită!
În primul rând, pentru că cei mai mulți medici își doresc o retribuire corectă a muncii lor, condiții normale de lucru în spitale, acces la aparatură medicaă performantă și un mediu profesional stimulativ, iar acestea nu pot fi compensate de un venit suplimentar, obținut în urma scutirii de impozit!
În al doilea rând, o astfel de facilitate fiscală acordată unei singure categorii profesionale din întregul sistem de sănătate, nu face decât să stârnească animozități între medici și ceilalți angajați! Actul medical se defășoară în echipe interdisciplinare, care se construiesc și se consolidează în timp iar o măsură de acest fel ar fi exact ”mărul otrăvit” care ar putea duce la disensiuni create artificial și nemeritat!
Considerăm că o stare de normalitate ar fi aceea în care Executivul ar aprecia întregul sistem medical public românesc ca o prioritate reală. Favorizarea unei categorii profesionale, în dauna celorlalte, nu este decât o falsă soluție, care nu va avea rezultatul scontat: cei plecați în afara țării nu se vor întoarce, medicii vor fi priviți ca niște profitori ai sistemului, iar cei rămași în țară, ca și viitorii absolvenți de medicină, vor continua să privească emigrarea ca pe o alternativă atrăgătoare la ceea ce se întâmplă, în prezent, în Sănătatea din România!
Dr. Adrian Văduva
Medic primar obstetrică-ginecologie
Spitalul Clinic ”Dr. Ioan Cantacuzino”
Președinte al Comisiei de medici din Federația Sanitas din România