CREȘTERILE SALARIALE DIN SĂNĂTATE, PREVĂZUTE ÎN LEGEA 153/2017, O FATA MORGANA A GUVERNULUI TUDOSE?
Întâlnirea de astăzi, 7 septembrie, de la Ministerul Dialogului Social, a federațiilor și confederațiilor sindicale și patronale cu reprezentanții Executivului s-a centrat pe același subiect: revizuirea legislației fiscale în domeniul muncii și securității sociale; în ”traducere”, trecerea contribuțiilor sociale CAS și CASS din sarcina angajatorului în cea a angajatului, de la 1 ianuarie 2018.
Federația SANITAS atrage atenția încă odată asupra ANORMALITĂȚII acestei situații:
1. Guvernul continuă să discute subiectul, în condițiile în care, oficial, nu există nici un draft de act normativ sau de metodologie din care să înțelegem cum intenționează să pună în aplicare măsura fiscală.
2. Oricum ne-ar prezenta guvernanții această intenție, realitatea este una singură: trecerea în sarcina angajatului a obligației de plată a contribuțiilor sociale va anihila creșterea salarială deja stabilită pentru sectorul bugetar printr-o lege aflată în vigoare – Legea 153/2017.
3. Intenția Executivului de a lua cu mai multe mâini ceea ce a dat cu una nu are decât o explicație: bugetul de stat nu poate suporta creșterile salariale stabilite prin Legea –cadru a salarizării personalului plătit din fonduri publice. Pentru a acoperi necesarul, guvernanții au găsit acest artificiu fiscal, pe care intenționează să-l impună, probabil, printr-o ordonanță de urgență.
4. La întâlnirea de astăzi nu a participat nici un reprezentant al Ministerului Finanțelor, în condițiile în care aceasta este instituția care ar trebui să dea cele mai multe explicații privind modul în care se va pune în practică măsura fiscală de plată a CAS și CASS numai de către angajat.
SANITAS cere Executivului, în continuare, să nu adopte această măsură fiscală, care ar afecta creșterile salariale prevăzute prin Legea-cadru 153/2017.